We zijn vast niet de enige die zich rond oudejaarsdag een beetje reflectief voelen. Wat een jaar was 2023: ruim 15.000 bezoekers zagen onze zoektocht naar overtollig kapitaal, kwamen langs in Leidsche Rijn voor glitter, glamour en prrrijzen en de allerkleinsten knutselden hun eigen kroon tijdens de familievoorstelling. Er is veel moois gebeurd en daarom zijn dit tien van onze favoriete momenten/voorstellingen/dingen dit jaar!

1 – Greg haalde ruim 100.000 euro overtollig kapitaal op met één voorstelling

Mensen krabden zich even achter hun oren wanneer Greg begon aan het verhaal van Goed goud geld (regie: Martijn Nieuwerf). Dit was namelijk geen voorstelling. Dit was een activist aan het werk. De wereld is ongelijk verdeeld en dat moet anders. Greg heeft een plan. Daarvoor heeft hij geld nodig. Veel geld. Op Oerol en aan het Berlijnplein kreeg hij geld, overtollig kapitaal om precies te zijn. En dit slingert nu niet rond in een oude schoenendoos: we zien jullie allemaal graag terug bij De kapitalisten in 2025. Gaan we samen de wereld verbeteren, live vanuit de superdroomdome.

Foto's Oerol - Goed Goud Geld - Bart Grietens

2 – Andermans Schuld

We kunnen het niet hebben over overtollig kapitaal, zonder te kijken naar negatief kapitaal. Een op de vijf huishoudens in Nederland heeft te maken met geldproblematiek. Vaak komt de hulpverlening pas op gang, als de schulden zich al hebben opgestapeld. En tegelijkertijd geldt: als je deze problematiek niet kent, is het moeilijk om deze invoelbaar te maken. Daar brengt het interdisciplinaire project ‘Andermans Schuld’ hopelijk verandering in. Samen met kunstenaars gaan projectcoördinatoren Job Kühlkamp en Mart Veldhuis op zoek naar de vragen, antwoorden en vooral verhalen achter de schulden. Die verhalen worden vervolgens gevangen in de kunstwerken. Hou dit project in de gaten via onze kanalen, of mail naar job@het-nut.nl als je vragen hebt/staat te trappelen om mee te werken.

Project Andermans Schuld - Illustratie: Mart Veldhuis

3 – Strike a pose

We zijn zelden zo vereerd geweest. In het voorjaar van 2023 gingen zes van onze trouwste NUT-fans speciaal voor onze NUT-eregalerij op de foto. En dat niet alleen, ze hadden ook nog eens prachtige woorden voor ons. Is er een klein beetje gebloosd aan deze kant? Misschien wel… NUTTERS BEDANKT!

De tien mooiste van het NUT in 2023

4 – Lang leve de koning: King Bling Bling (4+) ging in première

Er trok een spoor van gouden handafdrukken door het land, de liters limonade waren niet aan te slepen en wijze lessen werden geleerd. Het lijkt misschien een gek verhaal, dat je bijna jarig bent (Ruby, bijna-vijf-jaar oud) en dat er dan een mythologische half-god in je huiskamer staat (Koning Midas, triljoen jaar oud). Maar de koning bleek wel vol met wijze levenslessen te zitten, over cadeautjes, over hebben-hebben-hebben en over wat nou echt goud waard is. Het spel was door Roan ten Cate en Yara Piekema, tekst van Floor Leene en regie door Maurits van den Berg.

5 – De maaltijden van Samsam Kookt 

Theater is er niet alleen om naar te kijken, theater is er om over te praten, vinden we bij het NUT. En praten gaat nou eenmaal het beste wanneer je een goed bord eten en een lekker drankje voor je neus hebt. Eten verbindt. Het is een essentieel onderdeel van onze voorstellingen en het afgelopen jaar werden de vegetarische sterren van de hemel gekookt door de vrouwen van Samsam Kookt. Wil je alle gangen nog een keer opnieuw beleven? Dat kan, want van de diners van zowel Goed goud geld als De Holidayshow fabriceerden we een exclusief kookboekje.

Foto: Rogier Boogaard - Het NUT-Goed Goud Geld-zomervoorstelling-Berlijnplein-Utrecht

6 – De allerliefste publieksreacties

Het NUT vraagt een hoop aan zijn publiek. Om een kaartje te kopen, om overtollig kapitaal te doneren, om aan te schuiven, om gezellig mee te doen. Maar aan het eind van een voorstelling is er steevast nog een vraag: wat vond je van de avond? We lezen alles en doen ons best om alle feedback mee te nemen naar de volgende keer. Maar tussen de supergoede tips, zitten ook de mooiste en hartverwarmende publieksreacties. Dankjulliewel. 

7 – Mega recensies 

We doen ons best om bescheiden te blijven, maar er werden in 2023 een paar dijken van recensies geschreven waar we supertrots op zijn. Zo werd er over Goed goud geld gesproken als de ‘’meest opwindende zomervoorstelling van het jaar’’ door Ron Rijghard (NRC). Wijbrand Schaap (Cultureel Persbureau) schreef over King Bling Bling dat de voorstelling hem weer ‘’deed geloven in de kracht van theater’’ en De Holidayshow kon rekenen op deze prachtige quote van Iris Spanbroek (Theaterkrant): ‘’Hoe wars De Holidayshow ook wil zijn van moraal, hij zit er toch in, en het is nog een goede ook. Het is te makkelijk om met een vinger te wijzen en te oordelen, en het is tegelijkertijd ook te makkelijk om iemand op tv te vereren zonder commentaar. Het is voor het publiek in elk geval zéker een leuk avondje uit, met smeuïg drama, veel lol en ook nog eens voortreffelijk eten.’’

8 – Ga je mee naar de zomerrr

Wat ons brengt bij de zomerse najaarsvoorstelling van 2023. Greg had grote schoenen om te vullen en ging zijn jeugdheld & spelshowkoning Frank Masmeijer achterna. Samen met Floor Leene en Joep Hendrikx doken ze in de wereld van glitter, glamour en prrrijzen. De Holidayshow (regie: Ellen Goemans) gingen over de mooie, -en de mindere kanten. Want wat als het allemaal even niet meer leuk kan zijn? Wat als het geluk dat je najaagt niet voor iedereen telt als geluk? Het neven-effect van deze productie was dat alle collega’s van het NUT, zonder uitzondering, Frank z’n zomerhit ‘Ga je mee naar de zomer’ woord voor woord mee kunnen zingen. Voor altijd. 

9 – Een ode aan de vrijwilligers

Van tickets scannen tot een amuse uitserveren, van de bergen afwas te lijf gaan tot koude drankjes tevoorschijn toveren: we doen het allemaal met hulp van onze vrijwilligers. Naast dat het hard werken is, treffen we altijd echte gezelligerds en daarmee boffen we ontzettend. Namens het NUT: heel. erg. bedankt. 

Foto: Rogier Boogaard - Het NUT-Goed Goud Geld-zomervoorstelling-Berlijnplein-Utrecht

10 – Deze knaller van een onthulling 

Alsjeblieft.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Nieuw Utrechts Toneel (@het_nut)

Namens het NUT willen we jou, het publiek, de spelers, makers en partners, ontzettend bedanken voor een prachtig jaar. Tot 2024!