Wiens schuld is iemands schuld?

Eén op de vijf huishoudens in Nederland heeft met geldproblemen te maken. Helaas komt hulpverlening vaak pas op gang als schulden al torenhoog zijn. Ondanks het grote aantal Nederlanders voor wie schulden aan de orde van de dag zijn, is het moeilijk de problematiek invoelbaar te maken voor de mensen die er niet mee te maken hebben.

Andermans schuld is een maatschappelijk project op het snijvlak van beeldende kunst, podcast & taal met als doel de wereld van schuld zichtbaar te maken. Kunstenaars gaan in gesprek met mensen met een schuld, een schuldverhaal of mensen die werken in de wereld van schuld. De verhalen worden gevangen in kunstwerken.

Andermans schuld

Kunst & schulden
Elk jaar zet het NUT een ander maatschappelijk thema centraal en in 2023 is dat ‘de toekomst van geld’. In de zomer van 2023 was de voorstelling Goed goud geld te zien, waarin overtollig kapitaal werd opgespoord en verzameld. De voorstelling bracht in minder dan drie maanden meer dan een ton aan overtollig kapitaal bij elkaar. Andermans schuld is een spiegelproject van Goed goud geld: het stelt het tegenovergestelde van overtollig kapitaal centraal.

Ook voor illustrator Mart Veldhuis is het project een logische stap in zijn oeuvre. De kunstenaar studeerde aan de HKU af met zijn project Eigen schuld. Hierin verbeeldde Mart zijn worsteling met zijn studieschuld
in een enorm wandtapijt en verkocht het kunstwerk voor precies het bedrag van zijn schuld. Door de verkoop van het werk is hij schuldvrij.

 • Een project van
  het NUT (Nieuw Utrechts Toneel)
 • Concept en coördinatie
  Job Kühlkamp
 • Concept, curator en illustrator
  Mart Veldhuis
 • Partners
  Buurtwerkkamer Hart voor Leidsche Rijn, Armoede Coalitie Utrecht