Geëngageerd theatermaker zoekt overtollig kapitaal

Greg wil de wereld redden. Er moet een einde komen aan ongelijkheid en armoede. De rijkste 10 procent van Nederland bezit ruim anderhalf keer zoveel als de rest van het hele land samen! Steeds meer zien we onze bankrekening als het scorebord van ons leven. Greg stelt het aan de kaak. Maar: daarvoor is geld nodig.

Scènefoto’s

De voorstelling 

Het bedenken van deze titel en het schrijven van dit tekstje kostte ongeveer 400 euro. Dat kan het NUT betalen, maar het moet niet uit de hand gaan lopen, want theater maken is – net als het leven zelf – duur en wordt alleen maar duurder. Natuurlijk, alles wat van écht grote waarde is – liefde, geluk, gemeenschap – is niet in geld uit te drukken. Maar met liefde kan je de energierekening niet betalen.

Dus Greg gaat op zoek naar geld. Brandt het in jouw zak? Laat Greg het eruit kloppen. Veel vet op de botten? Greg is jouw dieet. Hij wil slaatjes slaan, binnenlopen en geld opstrijken om ons te bevrijden van hebzucht, krenterigheid en vrekken.

Tickets bestellen: een feest van ongelijkheid

Ongelijkheid oplossen begint bij kaartjes verkopen. De sterkste schouders dragen de zwaarste lasten. Dus tickets voor Goed goud geld kosten zoveel als jij kan betalen. Wij kijken niet in je portemonnee, want we hebben het volste vertrouwen in jouw solidariteit.

Er zijn vijf prijssoorten. De grootte van je beurs is niet van invloed op je bezoek: elke NUT bezoeker is eersterangs. Je ticket is goed voor een theatervoorstelling inclusief diner (excl. drankjes) en bovendien maken we je deelgenoot van het redden van de wereld.

Goed Goud Geld is een zomervoorstelling over het ongemak en de noodzaak van geld. Eerst op Oerol (Terschelling). En van 28 juni t/m 23 juli in Utrecht Leidsche Rijn, inclusief fantastisch driegangendiner van Samsam Kookt. Kom in grote getale want massa = kassa. Denk er eerst maar even rustig over na. Dat is gratis. En dan koop je daarna het kaartje dat past bij jouw rijkdom – of het gebrek daaraan.

10 jaar zomervoorstellingen van het NUT

Vanaf 2013 speelde het gezelschap achtereenvolgens: Geluk, Weg, Geheim, Terug, naar de Kersentuin, De denderende tijd, Grens, Graven, Nooit meer werken en Je ziel voor een ijsje. Steeds een avondvullend programma met voorstelling, diner en ander programma. Veel voorstellingen op plekken waar nu mensen wonen, bedrijven staan of auto’s rijden. Vaak in heel zomerse omstandigheden, soms in de regen of zelfs stormachtig. Altijd met een eigentijds diner, liefst aan lange tafels maar ook twee edities op 1,5 m afstand van elkaar.

Het 10-jarig jubileum van de zomervoorstelling van het NUT valt samen met het 25-jarig jubileum van thuisbasis Utrecht Leidsche Rijn. Mooi toch?

Ik wil geld. 250.000 euro om precies te zijn. Ik wil er de wereld mee veranderen. In 2025 wil ik op Oerol weer een grote droom-dome bubbel bouwen. Na de 'Idealisten' en de 'Futuristen' wil ik nu de 'Kapitalisten' maken. Een theatrale conferentie waarbij we tot concrete voorstellen willen komen voor het verbeteren van ons economische systeem. Spannend toch? Ons huidige kapitalistische systeem werkt niet op alle punten even goed en volgens mij zijn er hele concrete manieren om dat systeem te repareren.
- Greg Nottrot

Hoe het verderging… 

Met de voorstelling Goed goud geld wist Greg Nottrot (artistiek leider van het NUT) dit voorjaar meer dan 100.000 euro op te halen bij zijn publiek. Deze productie werd met veel lof ontvangen door zowel de pers als het publiek en geeft gehoor aan dat sterke gevoel dat er ‘’iets moet veranderen’’ van zowel de maker als het publiek zelf. Goed goud geld was te zien op Oerol Festival en op het Berlijnplein in Utrecht Leidsche Rijn. Het vormt de aftrap van een groot project in 2025, getiteld De kapitalisten.

In 2017 en 2019 bracht het NUT op Oerol met respectievelijk De idealisten en De futuristen theatermakers samen met politici, journalisten en wetenschappers om te onderzoeken hoe onze wereld in de toekomst beter en mooier kan worden. Aan oplossingen geen gebrek. Aan geld ook niet. Er is namelijk geen schaarste. Maar er is wel ongelijkheid. Hierdoor is voor de beste oplossingen vaak geld. Zo wordt het lastig om de wereld te redden.

Het is tijd voor De kapitalisten. Tijd voor een nieuwe moraal rondom kapitaal. Kunnen we een economisch model bedenken zonder ongelijkheid? En als we toch bezig zijn: ook graag een model dat in balans is met de natuur.

De kapitalisten moet plaatsvinden in een grote dome, voor een grote droom, een grote conferentie waar het grootkapitaal aanschuift bij theatermakers. Het World Economic Forum, maar dan op Oerol 2025.

  • Concept, tekst en spel
    Greg Nottrot
  • Research en spel (in Utrecht)
    Anne Meffert
  • Eindregie
    Martijn Nieuwerf
  • Ontwerp
    Morgana Machado Marques
  • Kostuumontwerp
    Mirjam Pater
  • Campagnefoto
    Sjoerd Derine
  • Scenefoto's Oerol
    Bart Grietens
  • Diner voorstelling (In Utrecht)
    Samsam Kookt
  • Productieleiding
    Kim Eldering, Lex van Wieren
  • Productie assistent
    Karin van de Meeberg
  • Technische productie
    Cedric van Daalen
  • Techniek
    Tijmen van Burken
  • Foto's Leidsche Rijn
    Rogier Boogaard