Een driestemmige herdenking door makers van het NUT met tekst van Lieke Marsman

In opdracht van Theater Na de Dam schrijft Dichter des Vaderlands Lieke Marsman een gedicht dat vele stadsgezelschappen op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei tegelijkertijd presenteren. Naast het NUT doen ook Het Zuidelijk Toneel, HNT, Theater Rotterdam, TG Greppel, Suburbia, Veenfabriek en NNT mee.

In 3×2 minuten beleven we drie perspectieven tijdens de Nationale Herdenking.

Marsman: ‘Herdenken heeft herhaling nodig; rituelen die als ijkpunten kunnen dienen voor de emoties en trauma’s die er bij het denken aan een oorlog komen kijken. Tegelijkertijd is het belangrijk om binnen die herhaling steeds weer tot een nieuwe invulling te komen, opdat de rituelen niet aan kracht verliezen. Theater Na de Dam biedt beide.’

Geïnspireerd op deze tekst denken 3 makers van het NUT elk 2 minuten na over herdenken. In verschillende vormen delen zij hun gedachten hierover en praten zij met elkaar over herdenken. Wat herdenken we? Welke rol heeft herhaling? Wie herdenken we? In een online bijeenkomst van max. 30 minuten delen de makers hun gedachten en willen ze samen met het publiek een vorm geven aan herdenken. Zij sluiten deze overdenking af met het voorlezen van de tekst van Lieke Marsman.

Over de schrijver

Lieke Marsman (‘s-Hertogenbosch, 25 juli 1990) is een Nederlandse dichteres, woonachtig te Amsterdam. In januari 2021 is zij voor de periode van 2021-2023 benoemd tot Dichter des Vaderlands als opvolger van Tsead Bruinja.

 • Tekst
  Lieke Marsman
 • Concept & regie
  Mariëlla van Apeldoorn
 • Fotografie
  Merlijn Doomernik
 • Met
  Greg Nottrot, Mariëlla van Apeldoorn & Floor Leene