Een spannende denkexercitie waarin theatermakers en wetenschappers de toekomst onderzoeken.

Als de coronapandemie iets heeft laten zien, dan is het hoe nauw we met elkaar in verbinding staan. We zagen een virus de wereld over reizen zonder besef van grenzen. We leerden ons eigen lichaam zien als potentieel gevaar voor anderen. En dus maakte fysieke intimiteit plaats voor virtuele nabijheid. Zal de manier waarop we ons tot elkaar en de wereld verhouden radicaal veranderen?

De Futuristen was in 2020 onderdeel van het allereerste Berlijnpleinfestival met de naam Er was geen reden voor contact. Van 3 tot en met 6 september op het Berlijnplein in Utrecht én op het virtuele Berlijnplein op www.berlijnpleinutrecht.nl.

Tijdens het festival wierpen we een blik op de toekomst van contact. Kunstenaars, wetenschappers, en ondernemers op en rondom het Berlijnplein verkennen hoe deze toekomst eruit kan komen te zien. We gingen niet alleen discozwemmen in de tweede golf en speeddaten in een bubbelvoetbal. Maar we vroegen ons bijvoorbeeld ook af hoe het zit met het monopolie op contact door grote bedrijven, en wat werken op afstand nou eigenlijk betekent. Een festival vol met dans, theater, muziek, talkshows, interviews en workshops.

Programma

Vier dagen lang gingen wetenschappers en kunstenaars met elkaar om tafel. ’s Middags gingen ze live voor een talkshow en ’s avonds maakten de Futuristen een eenmalige, unieke, korte voorstelling geïnspireerd op dat gesprek.

3 sept: Kunstmatige aanraking (knuffelen met een robot), met hoogleraar Cognition and Affect in Human Technology Interaction aan de Technische Universiteit Eindhoven Wijnand IJsselsteijn.

4 sept: Kunnen we in de toekomst een kloppend hart printen? Met bioprocestechnoloog Jos Malda

5 sept: Staat de wereld op een kantelpunt? Met ecoloog Marten Scheffer

6 sept: Het internet van morgen, met internetpionier Marleen Stikker

Futuristen Berlijnpleinfestival 5 September
 • Een samenwerking met
  Studium Generale Universiteit Utrecht
 • De Futuristen
  Maurits van den Berg, Katelijne Beukema, Luca Bryssinck, Enzo Coenen, Willie Darktrousers, Koen Frijns, Joep Hendrikx, Coen van der Hilst, Ruta van Hoof, Frank van Kasteren, Job Kuhlkamp, Jos Nargy, Greg Nottrot, Hendrik de Pecker, Wilko Sterke, Hanske Veen, Freek Vielen, Jibbe Willems (in wisselende samenstellingen)
 • Wetenschappers
  Wijnand IJsselsteijn, Jos Malda, Marten Scheffer, Marleen Stikker
 • Productie
  Kim Eldering
 • Festival "Er was geen reden voor contact"
  RAUM, Venster, Jonge Honden, NUT, Goede Vrijdag, SHIFFT, de Buurtwerkkamer, IRC en het Berlijnplein Utrecht
 • Met dank aan
  Gemeente Utrecht, Berlijnplein Utrecht, Fonds Podiumkunsten, Descartes Centre