De Futuristen staan in 2022 in het teken van het NUT jaarthema: de toekomst van god. In vier edities schetsen wetenschappers met steeds een wisselende zwik futuristen onze toekomst.
De Futuristen maken dagvers snelkookpantheater: ’s ochtends vroeg komen ze bij elkaar, de hele dag wordt er geschreven en gerepeteerd om ’s avonds een eenmalige theatrale denkexercitie voor hun publiek te brengen. Verser kan niet! Het is een samenwerking van Studium Generale Universiteit Utrecht, Descartes Centre (UU) en het NUT.
We vinden individuele vrijheid tegenwoordig belangrijker dan het collectief. Met historicus prof. Annelien de Dijn bekijken we hoe houdbaar dit is.
Het neoliberale, individualistische vrijheidsbesef overheerst. We doen en zeggen vooral waar we zin in hebben en consumeren erop los. Is dit beeld van vrijheid wel houdbaar? En hoe kan en moet het anders? Met historicus prof. Annelien de Dijn (UU) over de waarde van gemeenschapszin en democratie.
Regie en interview Mariëlla van Apeldoorn Redactie en interview Erwin Maas Wetenschapper prof. Annelien de Dijn Schrijvers / maker Annemieke Dannenberg, Jibbe Willems en Joep Hendrikx Muzikant / maker Frank van Kasteren Visueel kunstenaar / maker Laura Mentink
Wat betekent het om mens te zijn in tijden van Big Data en AI? Filosoof dr. Jesse Mulder over de beperkingen van het materialistische mensbeeld.
Van onsterfelijkheid tot eeuwig geluk: volgens tech-optimisten is het een kwestie van tijd voordat we dit kunnen bereiken. Met gentechnologie, nanobots en big data kunnen we steeds meer aan onszelf sleutelen en verbeteren. Volgens filosoof dr. Jesse Mulder (UU) is er iets fundamenteel mis met dit beeld van de mens als machine. Wat is het alternatief?
Regie en interview Greg Nottrot Redactie en interview Erwin Maas Wetenschapper dr. Jesse Mulder Schrijvers / maker Marcel Osterop, Ayla Satijn, Michiel Lieuwma Muzikant / maker Frank van Kasteren Visueel kunstenaar / maker Laura Mentink
In onzekere tijden is de hang naar zingeving groot. Zijn religie en spiritualiteit bezig aan een opleving? Met religiewetenschapper prof. Birgit Meyer.
Socioloog Max Weber sprak aan het begin van de vorige eeuw over het onttoveren van de wereld. Het geloof in God zou plaatsmaken voor het geloof in de ratio en technologie. Maar honderd jaar later is het verlangen naar religie en spiritualiteit nog steeds groot. Waar komt die behoefte vandaan? Kunnen we de wereld opnieuw betoveren? Met religiewetenschapper prof. Birgit Meyer (UU).
Met fysisch geograaf dr. Kim Cohen kijken we naar de gevolgen van het menselijk gedrag voor de toekomst. Kunnen we daar verantwoordelijkheid voor nemen?
Op de geologische tijdschaal stelt de menselijke beschaving niets voor. Is dat beeld nog houdbaar? De verzuring van de oceaan, ontbossing van de Amazone en klimaatverandering zijn slechts een paar voorbeelden van onze vernietigende impact. Hoe nemen we verantwoordelijkheid voor de gevolgen van ons handelen? Met fysisch geograaf dr. Kim Cohen (UU).
Regie en interview Mariëlla van Apeldoorn Redactie en interview Erwin Maas Wetenschapper dr. Kim Cohen Schrijvers / maker Koen Frijns, Roos Voorhorst, Vanja Rukavina Muzikant / maker Frank van Kasteren Visueel kunstenaar / maker Laura Mentink
Het begon in juni 2019 in een rode dome op het strand van Terschelling…
Negen avonden op Oerol Festival 2019 onderzocht een team van acteurs, theatermakers, schrijvers en muzikanten mogelijkheden voor de toekomst. Dat deden ze samen met wetenschappers, filosofen en uitvinders. Na die negen avonden leverden De Futuristen een manifest met voorspellingen over de toekomst en maatregelen om onze toekomst in goede banen te leiden en ons voor een Apocalyps te behoeden. In september 2020 maakten De Futuristen hun rentree met een vierdaagse reeks over de toekomst van contact tijdens het allereerste Berlijnpleinfestival.