De Futuristen staan in 2023 in het teken van het NUT jaarthema: de toekomst van geld. In vier edities schetsen wetenschappers met steeds een wisselende zwik futuristen onze toekomst.
De Futuristen maken dagvers snelkookpantheater: ’s ochtends vroeg komen ze bij elkaar, de hele dag wordt er geschreven en gerepeteerd om ’s avonds een eenmalige theatrale denkexercitie voor hun publiek te brengen. Verser kan niet! Het is een samenwerking van Studium Generale Universiteit Utrecht, Descartes Centre (UU) en het NUT.
In een wereld waar alles geld kost, is het hebben van betaald werk essentieel. Volgens socioloog dr. Marguerite van den Berg (UU) is het hoog tijd om die vanzelfsprekendheid ter discussie te stellen. Werk zou ons bevrijden, maar voor steeds minder mensen biedt een baan bestaanszekerheid. Hoe ziet een samenleving eruit waar we minder afhankelijk zijn van een salaris, een baas en de markt?
Met o.a. Mariëlla van Apeldoorn, Martin Rombouts, Frank van Kasteren, Koen Frijns en Marieke Giebels
Van Big Tech tot Big Oil: de macht en invloed van multinationals is enorm. Maar met macht komt verantwoordelijkheid. Toch blijkt private winst vaak belangrijker dan het publieke belang, zélfs nu de klimaatcrisis zich aftekent en de ongelijkheid groeit. Hoe zorgen we ervoor dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen? Met politiek filosoof prof. Rutger Claassen (UU).
Met o.a. Mariëlla van Apeldoorn, Elène Zuidmeer, Frank van Kasteren, Margo Verhoeven en Marcel Osterop.
Jeff Bezos, Elon Musk en Bill Gates. De superrijken zagen hun vermogen tijdens de pandemie alleen maar toenemen. Er zijn zelfs meer miljardairs dan ooit. Tegelijkertijd neemt de ongelijkheid toe. Hoeveel ongelijkheid is eigenlijk verantwoord? Bestaat er zoiets als een recht op extreme rijkdom? Of is het tijd voor een limiet op bezit en vermogen? Met filosoof en econoom prof. Ingrid Robeyns (UU).
Met o.a. Mariëlla van Apeldoorn, Frank van Kasteren, Erwin Maas, Vera Morina, Greg Nottrot, Vanja Rukavina, Pien Trieling
Een wereld zonder geld is moeilijk voor te stellen. Maar wat is het eigenlijk? En wie maakt de regels van ons geldsysteem? Economisch antropoloog dr. Coco Kanters (UU) onderzoekt hoe het anders kan. In een wereld waar miljarden wegsijpelen naar financiële centra en belastingparadijzen, kiezen sommigen ervoor om een eigen munteenheid te beginnen. Wat levert dit op? En wat zegt het over de aard van geld?
Met o.a. Mariëlla van Apeldoorn, Frank van Kasteren, Erwin Maas, Anne Meffert, Greg Nottrot, Marcel Osterop
Het begon in juni 2019 in een rode dome op het strand van Terschelling…
Negen avonden op Oerol Festival 2019 onderzocht een team van acteurs, theatermakers, schrijvers en muzikanten mogelijkheden voor de toekomst. Dat deden ze samen met wetenschappers, filosofen en uitvinders. Na die negen avonden leverden De Futuristen een manifest met voorspellingen over de toekomst en maatregelen om onze toekomst in goede banen te leiden en ons voor een Apocalyps te behoeden. In september 2020 maakten De Futuristen hun rentree met een vierdaagse reeks over de toekomst van contact tijdens het allereerste Berlijnpleinfestival.