Theatraal onderzoek naar de toekomst

De Futuristen staan in 2023 in het teken van het NUT jaarthema: de toekomst van geld. In vier edities schetsen wetenschappers met steeds een wisselende zwik futuristen onze toekomst.

De Futuristen maken dagvers snelkookpantheater: ’s ochtends vroeg komen ze bij elkaar, de hele dag wordt er geschreven en gerepeteerd om ’s avonds een eenmalige theatrale denkexercitie voor hun publiek te brengen. Verser kan niet! Het is een samenwerking van Studium Generale Universiteit Utrecht, Descartes Centre (UU) en het NUT.

Een vreselijk goede oefening is het. Je kan niet te lang twijfelen, moet snel keuzes maken en de consequenties van die keuze direct aanvaarden. Hierdoor treed je uit je comfortzone, maak je werk waar je normaal gesproken misschien niet aan zou beginnen (of in ieder geval zou je het niet uitwerken), leer je je innerlijke criticus (althans voor de korte termijn) aan de kant te zetten en kom je op nieuwe ideeën. Het genereert enorm veel energie, ook natuurlijk door de spanning, omdat je je werk toch aan het eind van de dag aan een publiek moet presenteren. Ik raad iedere schrijver aan nu en dan dit soort bizarre processen aan te gaan, vooral wanneer het niet per se in je aard zit.
- Jibbe Willems, toneelschrijver en Futurist
# 4 - 14 November

In een wereld waar alles geld kost, is het hebben van betaald werk essentieel. Volgens socioloog dr. Marguerite van den Berg (UU) is het hoog tijd om die vanzelfsprekendheid ter discussie te stellen. Werk zou ons bevrijden, maar voor steeds minder mensen biedt een baan bestaanszekerheid. Hoe ziet een samenleving eruit waar we minder afhankelijk zijn van een salaris, een baas en de markt?

Met o.a. Mariëlla van Apeldoorn, Martin Rombouts, Frank van Kasteren, Koen Frijns en Marieke Giebels

# 3 - 21 september

Van Big Tech tot Big Oil: de macht en invloed van multinationals is enorm. Maar met macht komt verantwoordelijkheid. Toch blijkt private winst vaak belangrijker dan het publieke belang, zélfs nu de klimaatcrisis zich aftekent en de ongelijkheid groeit. Hoe zorgen we ervoor dat bedrijven hun verantwoordelijkheid nemen? Met politiek filosoof prof. Rutger Claassen (UU).

Met o.a. Mariëlla van Apeldoorn, Elène Zuidmeer, Frank van Kasteren, Margo Verhoeven en Marcel Osterop.

#2 - 3 april 2023 - Wanneer is rijk, rijk genoeg?

Jeff Bezos, Elon Musk en Bill Gates. De superrijken zagen hun vermogen tijdens de pandemie alleen maar toenemen. Er zijn zelfs meer miljardairs dan ooit. Tegelijkertijd neemt de ongelijkheid toe. Hoeveel ongelijkheid is eigenlijk verantwoord? Bestaat er zoiets als een recht op extreme rijkdom? Of is het tijd voor een limiet op bezit en vermogen? Met filosoof en econoom prof. Ingrid Robeyns (UU). 

Met o.a. Mariëlla van Apeldoorn, Frank van Kasteren, Erwin Maas, Vera Morina, Greg Nottrot, Vanja Rukavina, Pien Trieling

#1 - 6 februari 2023 - De toekomst van geld

Een wereld zonder geld is moeilijk voor te stellen. Maar wat is het eigenlijk? En wie maakt de regels van ons geldsysteem? Economisch antropoloog dr. Coco Kanters (UU) onderzoekt hoe het anders kan. In een wereld waar miljarden wegsijpelen naar financiële centra en belastingparadijzen, kiezen sommigen ervoor om een eigen munteenheid te beginnen. Wat levert dit op? En wat zegt het over de aard van geld?

Met o.a. Mariëlla van Apeldoorn, Frank van Kasteren, Erwin Maas, Anne Meffert, Greg Nottrot, Marcel Osterop

Fantastisch hoe jullie er een logische opeenvolging van onderwerpen van hebben gemaakt via het verweven van interview en kunst.
- Dr. Coco Kanters
“De avond gaf me een soort ‘touch base’. Ik heb stappen terug moeten nemen om zaken uiteen te zetten die we ondertussen ook al verworven beschouwen.”
- Arbeidseconoom dr. Emilie Rademakers
“Super hoe kunst en wetenschap samenkomen. Niet iedereen heeft een wetenschappelijke aard, en door op deze manier met wetenschappers in gesprek te gaan, wordt het begrijpelijk en invoelbaar. Door de verschillende perspectieven van de makers zie je ook dat iedereen anders nadenkt. Dat maakt het toegankelijker en breder.”
- Malvina (23), student taalwetenschap, en Anna (23), afgestudeerd animatie

Het begon in juni 2019 in een rode dome op het strand van Terschelling…

Negen avonden op Oerol Festival 2019 onderzocht een team van acteurs, theatermakers, schrijvers en muzikanten mogelijkheden voor de toekomst. Dat deden ze samen met wetenschappers, filosofen en uitvinders. Na die negen avonden leverden De Futuristen een manifest met voorspellingen over de toekomst en maatregelen om onze toekomst in goede banen te leiden en ons voor een Apocalyps te behoeden. In september 2020 maakten De Futuristen hun rentree met een vierdaagse reeks over de toekomst van contact tijdens het allereerste Berlijnpleinfestival.