Theatraal onderzoek naar de toekomst

De Futuristen staan in 2021 in het teken van het NUT jaarthema: de toekomst van werk. In vier edities schetsen wetenschappers met steeds een wisselende zwik futuristen onze toekomst.

De Futuristen maken dagvers snelkookpantheater: ’s ochtends vroeg komen ze bij elkaar, de hele dag wordt er geschreven en gerepeteerd om ’s avonds een eenmalige theatrale denkexercitie voor hun publiek te brengen. Het is een samenwerking van Studium Generale Universiteit Utrecht en het NUT.

 

#1 - 12 februari 2021 - (Nooit meer) werken in de stad van de toekomst?

Planoloog prof. Maarten Hajer onderzoekt met de theatermakers van het NUT de toekomst van werk.

Hier wonen, dáár werken. Zo zag het leven in de stad er voor de coronacrisis uit. We namen de auto, fiets of trein naar kantoor of fabriek en daar brachten we dan het grootste deel van onze dag door. Het typeert de moderne stad. Functioneel. Geordend. Gemaakt om productief te zijn. Is er nog wel genoeg ruimte voor spontane ontmoeting en creativiteit? Kunnen we de stad ook anders inrichten?

Regie en interview Greg Nottrot Redactie en interview Erwin Maas Wetenschapper prof. Maarten Hajer Schrijvers / makers Michiel Lieuwma, Jibbe Willems, Joost Omen Muzikant / maker Frank van Kasteren Visueel kunstenaar / maker Vera Buitenhuis – van Groos

 

De Futuristen terugkijken? Dat kan hier!
#2 - 16 april 2021 - Heerst er in de toekomst minder tijdsdruk?

Heerst er in de toekomst minder tijdsdruk? Met socioloog prof. Tanja van der Lippe.

In een jaar tijd is ons werk door corona al flink veranderd, maar wat als we wat verder in de toekomst proberen te kijken? Hoe gaan innovatie, digitalisering, en globalisering het werkend bestaan beïnvloeden? Wat voor verschuivingen kunnen we verwachten op het gebied van bijvoorbeeld tijdsdruk? Profiteren sommigen meer dan anderen van baankansen, innovatie en veranderingen in werk-privé balans?

Regie en interview Greg Nottrot Redactie en interview Erwin Maas Wetenschapper Prof. Tanja van der Lippe Schrijvers / makers
Rebekka De Wit, Joek Hendrikx, Eva Toorop Muzikant / maker Frank van Kasteren Visueel kunstenaar / maker Laura Mentink

 

De Futuristen terugkijken? Dat kan hier!
#3 - 12 oktober 2021 - Ze pikken onze banen in!

Moeten we bang zijn dat ons werk radicaal gaat veranderen? Met econoom dr. Emilie Rademakers.

Het is een bekend angstbeeld: robotisering en automatisering leiden tot werkloosheid. Want wat de mens kan, kunnen robots beter. Econoom dr. Emilie Rademakers (UU) onderzoekt de invloed van robotisering op de werkgelegenheid. Moeten we inderdaad bang zijn of valt het wel mee? Gaat ons werk radicaal veranderen?

Regie en interview Mariëlla van Apeldoorn Redactie en interview Erwin Maas Wetenschapper Dr. Emilie Radamakers Schrijvers / makers Koen Frijns, Edna Azulay, Laura van Dolron Muzikant / maker Frank van Kasteren Visueel kunstenaar / maker Laura Mentink

 

De Futuristen terugkijken? Dat kan hier!
#4 - 23 november 2021 - Wat als je je beroep niet meer mag kiezen?

Kunnen we straks alleen nog maar kiezen uit zogenaamde cruciale beroepen? Met arbeidseconoom prof. Joop Schippers.

De beroepsbevolking krimpt. Er zijn meer ouderen en er worden steeds minder kinderen geboren. De gevolgen zijn al voelbaar in de zorg en het onderwijs, waar een tekort aan personeel is. Maar wat betekent dit voor de verre toekomst? Kunnen we straks alleen nog maar kiezen uit zogenaamde cruciale beroepen? Met arbeidseconoom prof. Joop Schippers (UU).

Regie en interview Greg Nottrot Redactie en interview Erwin Maas Wetenschapper prof. Joop Schippers Schrijvers / makers Marcel Osterop Muzikant / maker Frank van Kasteren Visueel kunstenaar / maker Laura Mentink

 

De Futuristen terugkijken? Dat kan hier!

Het begon in juni 2019 in een rode dome op het strand van Terschelling…

Negen avonden op Oerol Festival 2019 onderzocht een team van acteurs, theatermakers, schrijvers en muzikanten mogelijkheden voor de toekomst. Dat deden ze samen met wetenschappers, filosofen en uitvinders. Na die negen avonden leverden De Futuristen een manifest met voorspellingen over de toekomst en maatregelen om onze toekomst in goede banen te leiden en ons voor een Apocalyps te behoeden. In september 2020 maakten De Futuristen hun rentree met een vierdaagse reeks over de toekomst van contact tijdens het allereerste Berlijnpleinfestival.