Theatraal onderzoek naar de toekomst

De Futuristen staan in 2021 in het teken van het NUT jaarthema: de toekomst van werk. In vier edities schetsen wetenschappers met steeds een wisselende zwik futuristen onze toekomst.

De Futuristen maken dagvers snelkookpantheater: ’s ochtends vroeg komen ze bij elkaar, de hele dag wordt er geschreven en gerepeteerd om ’s avonds een eenmalige theatrale denkexercitie voor hun publiek te brengen.

 

#4 - 23 november 2021 - Wat als je je beroep niet meer mag kiezen?

Kunnen we straks alleen nog maar kiezen uit zogenaamde cruciale beroepen? Met arbeidseconoom prof. Joop Schippers.

De beroepsbevolking krimpt. Er zijn meer ouderen en er worden steeds minder kinderen geboren. De gevolgen zijn al voelbaar in de zorg en het onderwijs, waar een tekort aan personeel is. Maar wat betekent dit voor de verre toekomst? Kunnen we straks alleen nog maar kiezen uit zogenaamde cruciale beroepen? Met arbeidseconoom prof. Joop Schippers (UU).

23 november | Pandora, TivoliVredenburg

#3 - 12 oktober 2021 - Ze pikken onze banen in!

Moeten we bang zijn dat ons werk radicaal gaat veranderen? Met econoom dr. Emilie Rademakers.

Het is een bekend angstbeeld: robotisering en automatisering leiden tot werkloosheid. Want wat de mens kan, kunnen robots beter. Econoom dr. Emilie Rademakers (UU) onderzoekt de invloed van robotisering op de werkgelegenheid. Moeten we inderdaad bang zijn of valt het wel mee? Gaat ons werk radicaal veranderen?

Regie en interview Mariëlla van Apeldoorn Redactie en interview Erwin Maas Wetenschapper Dr. Emilie Radamakers Schrijvers / makers Koen Frijns, Edna Azulay, Laura van Dolron Muzikant / maker Frank van Kasteren Visueel kunstenaar / maker Laura Mentink

12 oktober | Pandora, TivoliVredenburg

 

Bekijk de livestreams hier!

Het begon in juni 2019 in een rode dome op het strand van Terschelling…

Negen avonden op Oerol Festival 2019 onderzocht een team van acteurs, theatermakers, schrijvers en muzikanten mogelijkheden voor de toekomst. Dat deden ze samen met wetenschappers, filosofen en uitvinders. Na die negen avonden leverden De Futuristen een manifest met voorspellingen over de toekomst en maatregelen om onze toekomst in goede banen te leiden en ons voor een Apocalyps te behoeden. In september 2020 maakten De Futuristen hun rentree met een vierdaagse reeks over de toekomst van contact tijdens het allereerste Berlijnpleinfestival.

 • Regie en interview
  Mariëlla van Apeldoorn
 • Redactie en interview
  Erwin Maas
 • Gast
  Dr. Emilie Radamakers
 • Schrijvers / makers
  Koen Frijns, Edna Azulay, Laura van Dolron
 • Muzikant / maker
  Frank van Kasteren
 • Visueel kunstenaar / maker
  Laura Mentink