Cardenio, rehabilitatie van een verloren Shakespeare – Het NUT (Nieuw Utrechts Toneel)
In mei 1613 spelen the King´s men ‘The History of Cardenio’. Een aantal jaar later registreert een drukker Cardenio om het te publiceren en geeft daarbij als schrijvers W. Shakespeare en J. Fletcher op. Daarna verdwijnt het stuk en wordt het de heilige graal voor iedere Shakespeare liefhebber. In december 2010 brengt Het NUT (Nieuw Utrechts Toneel) de Nederlandse première van de enige Shakespeare die niet eerder in Nederland was te zien; ´Cardenio, rehabilitatie van een verloren Shakespeare`.

Maar eerst moet het stuk gevonden worden. Op vijf zondagmiddagen gaat Het NUT schatgraven en op speurtocht naar de zwanenzang van de grootste schrijver aller tijden. Aan een gigantische tafel zullen wetenschappers, schrijvers, avonturiers en u oude bronnen exploreren, bestuderen en bediscussiëren, terwijl op de tafel acteurs het verhaal tot leven brengen in de hoop de verloren ridder Cardenio te redden uit de handen van de vergetelheid.

Zo ziet u in tien weken het decor groeien, de kostuums vorm krijgen, het verhaal zich ontwikkelen en de personages ontstaan. Cardenio, rehabilitatie van een verloren Shakespeare wordt een ode aan alle onontdekte, vergeten, verloren en onbekende genieën.

Aflevering 1 en het Eerste bedrijf
Waarin we kennismaken met Shakespeare en Cervantes. We nadenken over onze angst om vergeten te worden. We een mysterieus stapeltje liefdesbrieven ontdekken. We een dwaas gehuld in enkel een lendendoek over de rotsen zien hupsen. En we vermoeden dat dat weleens Cardenio zou kunnen zijn.

Aflevering 2 en het Tweede bedrijf
Waarin we veel verschillende versies horen van het zelfde verhaal. We ons afvragen waar een stuk van Shakespeare aan moet voldoen. We fantaseren over hoe we ons zelf kunnen vereeuwigen. We luisteren naar hoe de dwaas een complex verhaal vol intriges, jaloezie en sex uit de doeken doet. En we leren dat opnieuw een mooie vrouw de oorzaak is van alle drama.

Aflevering 3 en het Derde bedrijf
Waarin we op zoek gaan naar de reden van het verdwijnen van het toneelstuk. Er zodoende veel complottheorieën passeren over angstige koningen, jaloerse minaars en verliefde schrijvers. We ons zorgen maken over wat wij zelf achterlaten voor de eeuwigheid. We voor het eerst de grote rivaal van Cardenio ontmoeten. En we schrikken van hoe de dwaas er tijdens een ruzie geen doekjes omwind.

Aflevering 4 en het Vierde bedrijf
Waarin we ons afvragen hoe bewust Shakespeare zich was van de erfenis die hij achterliet. We filosoferen over de vergankelijkheid van het leven, het theater en de liefde. We alle verhaallijnen bij elkaar brengen. Alle personages elkaar ontmoeten in een herberg waar de confrontatie leidt tot een bloedstollende climax. En de dwaas dreigt achter te blijven met enkel een doekje voor het bloeden.

Aflevering 5 en het Vijfde bedrijf
Waarin we tijdens een groot feest onze conclusies trekken. Het verhaal een gelukkige afloop kent en alle geliefden elkaar eeuwige trouw sferen. En de dwaas eindelijk zijn open doekje krijgt.
Of
Waarin we tijdens een dramatische afscheid onze conclusies trekken. Het verhaal eindigt in een groot bloedbad waarna alle geliefden voor goed worden begraven. En uiteindelijk toch het doek valt voor de dwaas.

Datum 12 september t/m 9 november 2010 en in augustus 2011
Locatie Theater Kikker (Utrecht), Theater Bellevue (Amsterdam), Theater aan het Spui (Den Haag), Zwanenbroedershuis (Festival Boulevard)

  • Regie en Presentatie
    Greg Nottrot
  • Tekst
    William Shakespeare, John Fletcher, Miguel de Cervantes, Lewis Theobald
  • Bewerking/ Vertaling
    Erik Snel
  • Vertaling/ Dramaturgie
    Jannet van Lange
  • Spel
    Floor Leene, Marcel Roelfsema, Gabby Bakker, Arend Brandligt, Boris van Bommel, Martin Willem van Duijn
  • Kostuumontwerp
    Roos Smith, Rebekka Wörmann
  • Lichtontwerp
    Uri Rapaport
  • Vormgeving
    Greg Nottrot
  • Productie/ Fotografie
    Sjoerd Kelderman
  • Grafisch ontwerp
    Menno Cruijssen
  • SUBSIDIËNTEN
    SNS Reaal Fonds, Fentener van Vlissingen Fonds, Prins Bernhard CultuurFonds, kfHeinFonds Fo,nds Podium Kunsten, Gemeente Den Haag, Gemeente Utrecht, Provincie Utrecht, BNG Fonds