Op 20 november spelen Greg Nottrot en Maxime Snaterse tijdens de jubileumviering van Stichting Werkgroep Herkenning een fragment uit de voorstelling Graven. Niemand minder dan Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden is ons hooggeëerd publiek!

De Stichting Werkgroep Herkenning is een vrijwilligersorganisatie die sinds 1881 hulp biedt aan (klein)kinderen en familieleden van personen die in de jaren 1940-1945 aan de zijde van de bezetter stonden of bezetter waren. Dat viert de stichting met een bijzondere jubileumviering in het Nationaal Archief, waar zich het Centraal Archief  Bijzondere Rechtspleging bevindt. De dossiers van hun ouders en grootouders zijn voor de kinderen van foute ouders van grote betekenis geweest bij hun zoektochten naar de familiegeschiedenis. Het was ook de plek waar Greg Nottrot in de geschiedenis van zijn eigen grootmoeder ging graven.

Hoe komt het, dat 75 jaar na de tweede wereldoorlog kinderen en kleinkinderen van collaborateurs nog kampen met trauma’s? Wat maakt, dat zij nog steeds het gevoel hebben ‘er niet bij te horen’? De voorstelling Graven (2020) sluit daar prachtig bij aan. Het NUT vindt het een eer om op deze bijzondere gelegenheid een fragment uit de voorstelling te mogen spelen.