Greg Nottrot overhandigt 12 Goede voornemens aan voorzitter Tuur Elzinga

Dinsdag 8 maart 2022 sloten het NUT (Nieuw Utrechts Toneel) en de FNV een unieke samenwerking af. In 2021 bezochten meer dan 1.000 FNV’ers de NUT-voorstelling Nooit meer werken over de invloed van robotisering en technologisering op arbeid. Het was voor het eerst dat de FNV theater inzette om gesprek en gedachtevorming tot stand te brengen rondom een actueel vakbondsthema.

Met bijna 1 miljoen leden is FNV de grootste vakbond van Nederland. Daarnaast is de FNV met het hoofdkantoor in Utrecht Leidsche Rijn een buurtgenoot van het NUT. In 2021 hadden de organisaties een urgent thema gemeen: agenderen van robotisering en technologisering van werk. Hoe zorgen we voor voldoende werk, echte banen, zekerheid bij de transitie en eerlijke verdeling van de voordelen ervan?

Uit de samenwerking met het NUT is een manier ontstaan om met mensen in gesprek te komen en over hun ideeën rond robotisering te discussiëren. De uitkomsten gebruiken wij in ons vakbondswerk om de implementatie van nieuwe technologie in goede banen te leiden.
- Fredy Peltzer, adviseur bij FNV

Bezoekers uit alle sectoren

Bezoekers van de voorstellingen vormden een mooie dwarsdoorsnede van de FNV (kader)leden uit onder andere de bouw, voedingsindustrie, vleesverwerkende industrie, textielverzorging, zorg & Welzijn, callcentra, metaal, het KNMI, industrie, belastingdienst, winkelstraat, het dagelijks bestuur van FNV, kinderopvang, huisartsenzorg, IT, havens, financiële dienstverlening en gemeenten/kadaster.

De toekomst van werk: 12 goede voornemens

Ter afsluiting van de samenwerking overhandigde Greg Nottrot, artistiek leider van het NUT, een doos gevuld met 12 Goede voornemens aan FNV voorzitter Tuur Elzinga en kaderlid Gerda Ilmer (textielverzorging). Met deze doos sluit het NUT hun themajaar over ‘de toekomst van werk’ af. Een jaar lang deed het gezelschap een theatraal onderzoek naar dit thema, in de vorm van theatervoorstellingen, community art, theatrale talkshows met wetenschappers en nog veel meer.

  • Foto's
    Dick Bogers