Gerelateerd aan:

Job terug naar school voor Oma Eindbaas

Afgelopen woensdag 1 november bezocht ik samen met studenten HKU Game Design basisschool De Jazzsingel in Leidsche Rijn, Utrecht. Orion, Amber, Mees, Dave & Inti werken vanuit de HKU op dit moment samen met het NUT. Ze ontwerpen en produceren een game die in het educatieprogramma komt van de voorstelling Oma Eindbaas. De Jazzsingel ontving ons voor onderzoek naar de belevingswereld van de doelgroep.

Door: Job Kühlkamp

Leerlingen van de Jazzsingel waren onderdeel van verschillende oefeningen. Amber liet zich rondleiden door de school door twee duo’s. Orion speelde online games met verschillende kinderen. Dave mocht als ‘fly on the wall’ mee kijken in een les. Mees ging met een groep van vier leerlingen in gesprek over de personages van de mythe van Orpheus en Euridyce.

Ik mocht zelf bij de laatste oefening aanwezig zijn en dat was een feest.  Naar aanleiding van een van de tekeningen bespraken we of Charon, de schipper van de onderwereld, ook op zijn boot zou moeten slapen? Een jongen uit groep 5 vult aan: ‘Er gaan toch ook mensen dood in de avond?’ Dat de schipper in de avond ook gewoon op bed moet liggen was iedereen het ook over eens. De driekoppige hond Cerberus moet er vooral stoer uitzien. Hoe? Een grote FC Utrecht tattoo op zijn poot.

Door het samenzijn werd mij weer duidelijk dat we kinderen vaker moeten betrekken bij het ontwerpen van de wereld. Dat is ook precies waarom we de jeugdtheatervoorstellingen bij het NUT zo belangrijk vinden. Het nadenken over verhalen die gaan over de strijd tussen toekomst en verleden moeten we ook samen met kinderen blijven doen. Dat we zo welkom zijn bij de Jazzsingel om samen te werken binnen het sociale- en artistieke domein is dan ook onwijs fijn.

Job terug naar school voor Oma Eindbaas