Een wielerdrama over vriendschap en rivaliteit

De start van de Vuelta 2020 zou op 14 augustus in Utrecht plaatsvinden. Maar de wielerzomer van 2020 zag er door Corona compleet anders uit. Het NUT en de VPRO presenteerden daarom audiotroost voor de wielerliefhebber met de tweedelige podcastserie Vuelta. Een verzonnen wielerdrama, doorspekt met waargebeurde sprookjes uit de Ronde van Spanje. Vuelta werd gepubliceerd in de podcast De Verhalen.

Twee renners, oude vrienden. Ooit gedebuteerd als een koppel krabbers in de achterhoede van het peloton van de Vuelta en uitgegroeid tot kopman en meesterknecht van formaat. Hun wielercarrières liepen radicaal verschillend af. De jeugdvrienden bleken beide uit ander hout gesneden. Jaren na hun professionele carrière treffen ze elkaar op een verlaten col voor een laatste sprint bergop. Wie wint deze allesbeslissende finale?

Vuelta is een verzonnen hoorspel met twee acteurs, een muzikant, gelletjes en petjes, doorspekt met waargebeurde sprookjes uit de Ronde van Spanje. Over twee renners op weg naar heldendom. Over twee levens vol demarreren en deklasseren, erdoor komen en erdoor zitten, kevers en kissmissen.

“Wielrennen is een sport van verhalen. Zoals ik dat ook in mijn andere werk doe – mijn boeken, verhalen en columns over sport – probeer ik niet-wielerliefhebbers ervan te doordringen dat wielrennen in wezen een vorm van theater is en veel meer dan een ordinaire vergelijking van lichaamsfuncties.”
- Frank Heinen
“Zijn columns zijn altijd verbazingwekkend, zetten je aan tot denken en doen je naar meer en andere percepties van hem verlangen. (…) Wat ons betreft mag hij op zoveel mogelijk fronten en in zoveel mogelijk media uitblinken.”
- Juryrapport van de Nederlandse Sport Pers over Frank Heinen (sportjournalist van 2020)
“Sport en theater lijken twee totaal verschillende werelden die ver van elkaar af liggen. Toch vormen sporters ideale theaterpersonages. Ze hebben een duidelijk doel waarvoor ze bereid zijn alles te geven. Gedurende hun tocht naar eeuwige roem leveren ze zware veldslagen en ondergaan ze grote ontberingen. Het literaire sportverhaal is niet voor niets een gestaag groeiend genre met een grote groep nieuwe lezers.”
- Greg Nottrot
 • Een coproductie met de VPRO
 • Concept
  Greg Nottrot
 • Regie
  Pascal van Hulst
 • Tekst
  Frank Heinen
 • Muziek en spel
  Pascal van Hulst
 • Montage
  Arno Peeters
 • Spel
  Dennis Coenen, Marcel Roelfsema
 • Eindredactie
  Anton de Goede (VPRO)
 • Met dank aan
  La Vuelta Holanda, Lira Fonds
 • Illustratie
  Cynthia Borst