Bovenaardse zomervoorstelling met avondmaal en moraal

1 circustent, 2 voorstellingen én een goddelijk 3 gangen diner. Van 30 juni tot en met 24 juli 2022 op het Berlijnplein in Utrecht. Maak je op voor een louterende, welhaast spirituele avond bomvol waargebeurd, autobiografisch, muzikaal en intiem, duivels theater over geloven, liefhebben en betekenisvol leven.

Je ziel voor een ijsje

Op de kermis tijdens een groot Belgisch volksfeest ontmoet een 17-jarig meisje een kunstenaar uit Moldavië. Hij verkoopt porseleinen ijsjes. Om zo’n ijsje te bemachtigen moet je je handtekening onder een contract zetten waarin je je ziel verkoopt aan de kunstenaar.

Enkele weken later slaat het noodlot toe: er wordt acute leukemie bij het meisje geconstateerd. Ze weet dat het stom klinkt, maar heel soms denkt ze dat het geen toeval is. Dat ze nooit dat ijsje had moeten kopen.

Theatermaker Marcel Osterop verbindt in Je ziel voor een ijsje de twijfel van Ona – het zeventienjarige meisje – aan zijn eigen noodzaak om in een hogere macht te geloven. Samen met componist en gitarist Frank van Kasteren, en violist Nadine Dekker speelt hij een louterende muziekvoorstelling waarin u lacht om al uw zonden en verlost wordt van het kwaad.

Summit

Het is dinsdagavond, een meisje ligt in haar bed. Vandaag past haar vader op, omdat haar moeder naar dansles is. In plaats van haar voor te lezen, roept haar vader vijftig keer een ‘decree’; een kort bevel aan de aartsengel Michaël. Vijftig keer de vraag om de wereld te redden. Het meisje telt af. Nog negenendertig bevelen en dan gaat haar vader naar beneden. Dan kan ze uit bed sluipen en stiekem de televisie op de kamer van haar moeder aanzetten en naar Vrouwenvleugel kijken. Nog achtendertig keer: Lord Micheal, Lord Micheal where ever you are…

Summit is een korte, autobiografische voorstelling, geschreven en gespeeld door Floor Leene.

Ik zou graag de toeschouwer naar buiten willen laten gaan als na een kerkmis. Gelouterd, en met een sterkere moraal. Met de overtuiging: gij zult uw naasten liefhebben als uzelf.
- Marcel Osterop (ironisch)

Driegangendiner

Fooddesigner Eylien Lommen verzorgt met haar eigen bedrijf LEF (Let’s Explore Food) een heerlijk vegetarisch driegangendiner, geheel in het thema ijsjes. Mocht je een allergie hebben of vanuit een geloofsovertuiging een bepaald dieet volgen, dan kun je dat doorgeven aan de keuken. Dieetwensen die binnen 24 uur voor aanvang van de voorstelling worden doorgeven, kunnen we niet altijd garanderen maar we doen ons best om het voor elkaar te krijgen.

 • Tekst en spel 'Je ziel voor een ijsje'
  Marcel Osterop
 • Muziek en spel 'Je ziel voor een ijsje
  Altstad, Nadine Dekker, Frank van Kasteren
 • Tekst en spel 'Summit'
  Floor Leene
 • Regie
  Greg Nottrot
 • Dramaturgie
  Jannet van Lange
 • Diner
  Eylien Lommen, LEF (Let’s explore food)
 • Vormgeving
  Malou Palmboom
 • Lichtontwerp
  Uri Rapaport
 • Productie
  Thijs de Bruijn ('n More), Lex van Wieren
 • Techniek
  Arnoud Kaldeway (licht), Dustin Watts (geluid)
Beluister hier Altstad