Maandageditie was een uitgave van Theatergroep Aluin en Het NUT (Nieuw Utrecht Toneel).

Feit en fictie in een satirisch magazine over de toekomst van de journalistiek.
Theatrale intriges binnen een krantenredactie, interviews en discussie met wekelijks wisselende gasten, publieksinterventie, stedelijk nieuws, het weer en lekkere recepten.

Aflevering 1: Fusie
Utrecht. – Over de reorganisatie van MAANDAGEDITIE wordt door de betrokkenen nog weinig prijsgegeven. De redacties van zowel het ouderwetse kwaliteitsdagblad De Editie, als het jonge, hippe Maandag hullen zich in stilzwijgen over de naderende fusie. Ook het gerucht over gedwongen ontslagen wordt bevestigd noch ontkend.

Aflevering 2: Ontslagen 29-09-2008
Utrecht. – Gert Paping, sterverslaggever en boegbeeld van De Editie heeft in Vrij Nederland al aangegeven te vrezen voor de toekomst van de krant en van zijn carrière. Ik maak me ernstig zorgen om de plaats van waarheid en visie in dit tijdsgewricht en de afnemende onafhankelijkheid van de journalistiek”.

Aflevering 3: Franse Homo’s 06-10-2008
Utrecht. – MAANDAGEDITIE zal wellicht de trend volgen om op tabloid te verschijnen. Gert Paping heeft al aangegeven dat hij ontstemd is over de nieuwe lijn. “Tabloid is voor Franse homo’s die hun armen niet kunnen strekken. Mensen kopen steeds grotere tafels voor steeds kleinere kranten”.

Aflevering 4: De Stagiaire 13-10-2008
Utrecht, – De doorstart van MAANDAGEDITIE krijgt nu dan toch vorm. Na een periode van onderzoek en zelfreflectie neemt het aantal abonnementen toe. Ook de verkoop vertoont een stijgende lijn. Hoofdredacteur Paul Doorman: “Er is bovendien weer een toenemende belangstelling voor het werken in de journalistiek.”

Aflevering 5: De bron verdroogt 20-10-2008
Utrecht. – Redacteuren van MAANDAGEDITIE klagen over de sanering. Gert Paping bij Pauw en Witteman: “Je mag ook niets meer declareren. Als ik een mogelijke bron een pilsje aanbied, moet ik dat uit eigen zak betalen.”

Aflevering 6: Hoor en wederhoor 27-10-2008
Utrecht. – Bij MAANDAGEDITIE is grote onrust ontstaan over een interview, dat stagiaire M. Dijkstra heeft gevoerd met een afscheid nemende geestelijke. De inhoud zou dermate schokkend zijn dat de redactie zich afvraagt of de krant en de stagiaire deze verantwoordelijkheid wel kunnen dragen. Hoofdredacteur Doorman zegt echter: “Als wij het niet plaatsen doet een ander dat wel.”

Aflevering 7: Druk 03-11-2008
Utrecht. – Binnen de redactie van MAANDAGEDITIE is een strijd gaande betreffende de journalistieke ethiek. Redacteur Gert Paping: “De journalistieke taak om nieuws te brengen kan soms botsen met de maatschappelijke verantwoordelijkheid, die een ieder- ook een journalist- heeft.”

Datum 22 september t/m 3 november 2008
Locatie Theater Kikker Utrecht

Theaterstuk plaatst hippe journalistiek tegenover maatschappijkritiek- ‘Verdiepend nieuws leuk brengen, dat is echt kunst’: “Dit is toneel. Maar op nieuwsredacties en opiniepagina’s van dagbladen woedt deze discussie al een tijdje. Moet een krant lezers geven wat ze willen of heeft de jounalistiek een pedagogische taak?”.
- Trouw
“Raak, herkenbaar, en beslist leuk ook voor de niet-ingewijde. De vormgeving is fraai; het tempo ligt lekker hoog, en lijkt, ook al door de ondersteunende vlotte muziekjes, af en toe te verwijzen naar een ‘slick’ gemaakt actualiteitenprogramma. Door het theatergedeelte vervlechten de makers momenten waarin echt nieuws, achtergronden en gasten aan bod komen, en het publiek ook z’n zegje mag doen. Dat gaat de komende keren geheid weer verrassingen opleveren.”
- Volkskrant
Maandageditie, een lange zit die de moeite waard is; “Zij hebben gekozen voor een magazine formule waarin ook ruimte is voor actualieteiten. Tegen de skyline van Utrecht, waarin verrassend genoeg, de ranke taille van de Belle van Zuylen niet blijkt te misstaan, wordt het verhaal krachtig en zeer humoristisch neergezet.”
- AD/UN
 • Concept, Spel & Regie
  Greg Nottrot
 • Concept, Spel, Tekst & Regie
  Erik Snel
 • Spel
  Arend Brandligt, Marcel Roelfsema, Floor Leene, Kim Berkenhagen, Victorine Plante
 • Redactie
  Jannet van Lange, Nasim Miradi
 • Gastacteurs
  Dennis Coenen, Gabby Bakker, Edo Brunner, Paul Hoes
 • Toneelbeeld
  Claus den Hartog (decor en licht)
 • Kostuums
  Judith de Zwart
 • Scenefotografie
  Yereth Jansen
 • Zakelijke leiding
  Moon Brocken, Michiel van Schijndel
 • Productieleiding
  Inez van der Werf
 • SUBSIDIËNTEN
  kfHeinFonds, Het ministerie van OCW, Nederlands Fonds voor Podiumkunsten, Gemeente Utrecht, Provincie Utrecht
 • MET DANK AAN
  Theater Kikker