De meest oogverblindende theaterervaring van het jaar

Op een betoverende locatie in het 900 jaar oude Utrecht bouwt het NUT een gigantische overdekte sterrenhemel. Hier spelen we Licht, een zintuigelijke theaterervaring over ons verlangen naar inzicht en onze angst voor het donker. Hier gaan we samen aan tafel voor gebroken brood, hartverwarmende soep, nectar en ambrozijn en na afloop genieten we van duizend-en-een suikerfeestelijke zoetigheden.

Licht is het documentaire sprook over de ogen van Uri Rapaport. Uri is lichtontwerper, volgens sommige de beste van Nederland. Niet voor niets noemt men hem de lichttovenaar. Bij een tragisch incident raken zijn ogen beschadigd. Om te herstellen moet hij gedwongen een tijd in het duister doorbrengen. Theatermaker Greg Nottrot neemt hem mee op een bedevaart naar de bron van het licht. Het wordt een hallucinante trip door de geschiedenis van het licht, op zoek naar een god die hen kan redden.

In het begin was het donker. Toen sloeg de vonk over, zette God de zon aan en stal Prometheus voor ons het vuur. Er was licht. Turend in de wilde vlammen van het vuur probeerden wij te begrijpen wat we nog niet konden zien. We temden het vuur en leerden het beheersen. Met het licht kwam het inzicht, met het inzicht de verlichting. Fakkels werden olielampen, werden gloeidraden, werden straatlantaarns, werden Tl-buizen, werden neon, werd spaar, werd laser, werd led. Het licht spat van de schermen, schiet door de fibervezels en golft door de lucht. Er is zoveel te zien!! Te veel? Terwijl we de wereld belichten vervagen de sterren en vergeten we de goden.

Lichtontwerper Uri Rapaport, theatermaker Greg Nottrot en choreograaf Jasper van Luijk creëren een choreografie van licht waarin ze een magisch realistische geschiedenis vertellen over ons verlangen naar licht en onze angst voor het duister. Een avondvullende gebeurtenis inclusief een heerlijk driegangendiner. Theater over de toekomst van God(en), de wetenschap en de waarheid.

 • Concept
  Greg Nottrot en Uri Rapaport
 • Lichtontwerp en spel
  Uri Rapaport
 • Regie en spel
  Greg Nottrot
 • Choreografie
  Jasper van Luijk - SHIFFT Utrecht
 • Foto
  Jeannette Slütter