Woningzoeker zijn we tegenwoordig allemaal. Theatergezelschap Het NUT, stadslab RAUM, maatschappelijke organisatie BuurtWerkKamer, wijkrestaurant Venster, adviesbureau Jonge Honden en de ontwerpers van Goede Vrijdag presenteren daarom op 24 april het Huis te koop! festival op het Berlijnplein.

Het gemiddelde verkoopbord trekt tegenwoordig massa’s mensen aan. Mensen die op zoek zijn naar een huis, of beter gezegd, naar een thuis. De situatie op de woningmarkt dwingt ons om creatief te zijn: om nieuwe woonvormen te verzinnen, om na te denken over de toekomst van de stad. Én om cabaretprogramma’s, toneelstukken en tentoonstellingen over woningnood te maken! Op het Berlijnplein geven we deze perspectieven op wonen een tijdelijk thuis.

Eendaags festival

Midden in het grootste bouwproject van Nederland – Leidsche Rijn – kun je verschillende projecten ‘bezichtigen’. Een bezichtiging waar je niet voor op de wachtlijst hoeft, waar overbieden niet nodig is, maar waar voor een eerlijke prijs het dak eraf gaat! Uitgebreid cultureel programma voor jong en oud. Huis te koop! festival omvat een uitgebreid cultureel programma over de huidige situatie op de woningmarkt. Zo schreef prijswinnend cabaretier Boban Braspenning vanuit zijn studentenkamer – waar hij binnenkort uit moet – een muzikaal cabaretprogramma over de woningnood. Het programma Huishonger van stadslab RAUM toont de absurde gevolgen van het falende woonbeleid door middel van een expositie en aanvullend programma op Berlijnplein. Een schrijver, danser en theatermaker van het NUT maken samen binnen één dag een voorstelling. De juiste woning vinden is tegenwoordig immers improviseren.

Theaterkrakers

Ben je nieuwsgierig naar wat een schrijver, een danser en een theatermaker binnen een dag over dit thema maken? Tim Strik, Katelijne Beukema en Nina-Elisa Euson laten het je zien. Dagvers theater over:

Hoe groot of klein kan je dak zijn?

Hoe verplaats je je in iemand met een compleet ander dak?

Of misschien wel geen dak?

Een schrijver probeert de juiste woorden te vinden,

een danser maakt het thema beweeglijk

en een theatermaker gaat in gesprek met het publiek.

Kinderactiviteiten

Ook voor kinderen is er genoeg te doen, zoals Droomhuizen tekenen, verHUISdozen bouwen en een Kids Club silent disco. Je kan ook alvast op zoek naar Bob, je liefste onzichtbare vriend.

Je thuis voelen doe je met eten uit vier verschillende culturen tijdens Venster naar je buren. Kaartjes kosten € 7,50 (€ 20,- voor een combiticket met lunch).

Over Berlijnplein

Berlijnplein is een plek voor kunst, cultuur en creatieve bedrijven in Leidsche Rijn Centrum in Utrecht. Stadslab RAUM, theatergezelschap Het NUT, BuurtWerkKamer Hart van Leidsche Rijn, adviesbureau Jonge Honden, wijkrestaurant Venster, de ontwerpers van Goede Vrijdag en dansgezelschappen 155 en IRC zijn actief op Berlijnplein. De komende jaren sluiten nog meer partijen aan. Deze partijen ontwikkelen samen met de gemeente Utrecht Berlijnplein als verbindende, culturele plek in het tweede stadshart van Utrecht.

 • Programmamaker & kinderactiviteiten
  Marieke Braaksma
 • Theaterkraker
  Tim Strik
 • Theaterkraker
  Katelijne Beukema
 • Theaterkraker
  Nina-Elisa Euson