Voor iedereen die ergens óf nergens in gelooft

Geloof jij in Messi of in Ronaldo? Hoe oud is Sinterklaas? Wie heeft de wereld gemaakt? Bestaan unicorns echt? Zijn mensen afstammelingen van apen? Als je iets anders gelooft dan je vriendje of vriendinnetje, hoe speel je dan samen?

Fos weet niet wie zijn moeder is. Zijn vader praat nooit over haar. Gelukkig heeft Fos Bob. Die is er altijd voor Fos. Als hij ergens mee zit, of als hij een vraag heeft. Bob weet alles. Bob kan alles. Bob heeft altijd een antwoord.

Drie weken geleden is Fos verhuisd. Zijn vader heeft een oude boerderij gekocht, die hij aan het opknappen is. Fos kan het erg goed vinden met zijn nieuwe buurmeisje Bibi. Ze worden vrienden. Bibi kan Bob niet zien, maar ze is hartstikke nieuwsgierig en zit boordevol vragen over hem. Als Bob plots verdwijnt, raakt Fos in paniek en weet het zeker: dat is de schuld van Bibi. Bob moet terugkomen! En Bibi moet weg.

Ik bedacht Bob in de tuin van ons vorige huis. Hij zat boven in de boom kastanjes te eten. Gepofte kastanjes met boter en suiker. Die plukte hij zo uit de boom, gepoft en al.
- Fos

Fos, die Bob bedacht, die de wereld bedacht is een muzikale, speelse, spannende en filosofische voorstelling voor iedereen van 6 jaar en ouder over de vraag hoe je samen kan spelen als je iets anders gelooft dan je vriendje of vriendinnetje. Voor iedereen die ergens óf nergens in gelooft.

In 2022 onderzoekt het NUT de toekomst van god. Waar geloven we als mensen in? Waar vinden we houvast? In welk idee en welk verhaal geloof jij en waar gelooft de ander in? En is het erg om te twijfelen aan datgene wat de ander zeker weet? Bij Fos, die Bob bedacht, die de wereld bedacht wordt uitgebreid educatiemateriaal ontwikkeld dat zowel op scholen als bij regulier publiek wordt ingezet. Zo zorgt het NUT ervoor dat de voorstelling zo goed en fijn mogelijk landt bij de jonge én volwassen bezoekers.

 • Tekst
  Floor Leene
 • Regie
  Joep Hendrikx
 • Spel
  Yara Piekema, Emile Rogissart
 • Decor en Kostuum
  Malou Palmboom
 • Audiovormgeving en audioproductie
  Sebastiaan Bax
 • Campagnefoto
  Jeannette Slütter
 • Scènefoto's
  Bart Grietens