Theatraal onderzoek naar de toekomst

De Futuristen staan in 2024 in het teken van het NUT jaarthema: de toekomst van de dood. In vier edities schetsen wetenschappers met steeds een wisselende zwik futuristen onze toekomst.

De Futuristen maken dagvers snelkookpantheater: ’s ochtends vroeg komen ze bij elkaar, de hele dag wordt er geschreven en gerepeteerd om ’s avonds een eenmalige theatrale denkexercitie voor hun publiek te brengen. Verser kan niet! Het is een samenwerking van Studium Generale Universiteit Utrecht, Descartes Centre (UU) en het NUT.

Een vreselijk goede oefening is het. Je kan niet te lang twijfelen, moet snel keuzes maken en de consequenties van die keuze direct aanvaarden. Hierdoor treed je uit je comfortzone, maak je werk waar je normaal gesproken misschien niet aan zou beginnen (of in ieder geval zou je het niet uitwerken), leer je je innerlijke criticus (althans voor de korte termijn) aan de kant te zetten en kom je op nieuwe ideeën. Het genereert enorm veel energie, ook natuurlijk door de spanning, omdat je je werk toch aan het eind van de dag aan een publiek moet presenteren. Ik raad iedere schrijver aan nu en dan dit soort bizarre processen aan te gaan, vooral wanneer het niet per se in je aard zit.
- Jibbe Willems, toneelschrijver en Futurist
#2 - 23 april

Dood gaan we allemaal. Maar hoe we ermee omgaan, verandert voortdurend. Het uitsterven van soorten confronteert ons op nieuwe manieren met eindigheid en verlies. En voortschrijdende (medische) technologieën beïnvloeden ons idee van waar het leven eindigt en de dood begint. Met cultureel antropoloog Yvon van der Pijl (UU) onderzoeken we hoe ons begrip van de dood altijd in beweging is.

Vanaf 2 april kan je een plek reserveren. Let op: voorgaande edities zaten snel vol.

Makers deze edititie: Mariëlla van Apeldoorn, Frank van Kasteren, Yentl van Stokkum, Patsy Kroonenberg en Joep Hendrikx.

#1 - 19 februari (geweest)

Grote geldschieters als Amazon-baas Jeff Bezos en Google-oprichter Larry Page investeren miljarden om de dood te slim af te zijn. Ook de medische wetenschap boekt vooruitgang. Verouderingsbioloog dr. Peter de Keizer (UMC Utrecht) ontwikkelde een stofje dat beschadigde cellen opruimt. Halen we straks allemaal fluitend de 100? Komt het eeuwige leven dichterbij? En moeten we dat eigenlijk wel willen?

Makers deze editie: Mariëlla van Apeldoorn, Frank van Kasteren, Marcel Osterop, Lars Brinkman en Anne Reitsma.

Fantastisch hoe jullie er een logische opeenvolging van onderwerpen van hebben gemaakt via het verweven van interview en kunst.
- Dr. Coco Kanters (Wetenschapper en te gast in 2023)
Foto's 19 februari 2024

Het begon in juni 2019 in een rode dome op het strand van Terschelling…

Negen avonden op Oerol Festival 2019 onderzocht een team van acteurs, theatermakers, schrijvers en muzikanten mogelijkheden voor de toekomst. Dat deden ze samen met wetenschappers, filosofen en uitvinders. Na die negen avonden leverden De Futuristen een manifest met voorspellingen over de toekomst en maatregelen om onze toekomst in goede banen te leiden en ons voor een Apocalyps te behoeden. In september 2020 maakten De Futuristen hun rentree met een vierdaagse reeks over de toekomst van contact tijdens het allereerste Berlijnpleinfestival.