Creatieve sciencefiction

In 2017 bracht het NUT De Idealisten naar Oerol. In een grote gele dome zochten we naar idealen. In 2019 keerde De Dome terug naar het eiland! Dit keer was hij groter, rood en klaar om op te stijgen. In negen dagen maakten de Futuristen negen voorstellingen. Geïnspireerd door de technologische ontwikkelingen schetsten wij de wereld in 2129. We vonden oplossingen voor de problemen van nu, maar zagen ook wat onze nieuwe uitdagingen worden. Eenmaal terug in het nu konden we opnieuw koers bepalen om onze utopie te realiseren en ons voor de apocalyps te behoeden.

Sinds den beginne probeert de mens grip te krijgen op de elementen. We willen ze begrijpen en besturen. Ons leven aangenamer, veiliger en samenhangender maken. Orde brengen in de chaos. Maar welke gevaren schuilen er in onze drang tot ordening? Welke risico’s zien we over het hoofd? En hoe kunnen we deze gevaren afwenden en beheersen?

De Futuristen is een zinderende, muzikale, theatrale denkexercitie die zich ter plekke ontvouwt. Met de hulp van wetenschappers, filosofen, muzikanten en theatermakers ontdekken we hoe wij zullen eten, liefhebben, reizen, sterven, verzorgen, bidden, werken, leren en vechten in de wereld van morgen.

Manifest voor de toekomst

Met De Futuristen stelden we onszelf ten doel na negen dagen tot een manifest voor de toekomst te komen. In dit manifest doen we als kunstenaars voorspellingen over de toekomst en stellen we maatregelen op om onze toekomst in goede banen te leiden en ons voor een apocalyps te behoeden. Welke oplossingen biedt de wetenschap voor de problemen van nu, en wat worden de uitdagingen van de toekomst?

Wij voelen de noodzaak over de toekomst na te denken. Wij zien wat er fout gaat, zijn nieuwsgierig én bang voor de wereld die gaat komen en beseffen bovenal dat de toekomst nieuwe ideeën nodig heeft. Wij willen eisen stellen aan de toekomst, wij en ons publiek; gewone burgers. Wij willen bepalen hoe onze toekomst eruit gaat zien.

 • Coproductie met
  De Nwe Tijd, Het Zuidelijk Toneel
 • Futuristen
  Greg Nottrot, Mark Kraan, Freek Vielen, Suzanne Grotenhuis, Jibbe Willems, Frank van Kasteren, Marcel Osterop, Wilko Sterke, Lisa Lukaszczyk, Rebecca de Wit, Margo Verhoeven
 • Redactie
  Erwin Maas
 • Regieassistent
  Mariëlla van Apeldoorn
 • Decor
  Morgana Machado Marques
 • Lichtontwerp
  Uri Rapaport
 • Technisch producent
  Richard Bron
 • Technische productie
  Joery Nijenhuis (stage)
 • Technicus
  Thierry Wilders
 • Productie
  Kim Eldering, Kelly Jacobs, Immi Verwer (stage), Rowan Goes (stage)