Met De Extremisten gingen Jibbe Willems, Fikry El Azzouzi en Greg Nottrot een onderzoek aan naar verschillende vormen van extremisme die zich schuil houden in onze samenleving en die soms, onverwacht, in ons gezicht tot ontploffing wordt gebracht. Zij gijzelden hun publiek en sloten zich elke avond anderhalf uur op in Vrijstaat O, om een geestelijke autopsie te plegen op een aantal extremisten in diverse verschijningsvormen.

Hun onderzoeksobjecten waren de Broers Kouachi, de Noor Anders Breivik, de Rooie Ulrike Meinhof, de Dodelijke Malika El Aroud, de Onvoorziene Kim de Gelder en de Jood Jezus Christus. En met deze extremisten onderzochten zij het extremisme van de liefde en de dood, de broederschap en het solisme, het onverwachte en het donkerst zwarte van de ziel, het mannelijke en het vrouwelijke, de ideologie of het volledig ontbreken daarvan, het rechtse en het linkse, het wrede en het naïeve, de genade en de straf, de hemel en de hel. Iedere avond gingen zij dit onderzoek aan met het publiek en gastschrijvers, een keur aan acteurs, muzikale gasten en experts uit verschillende, verrassende disciplines. Niet om het ultieme antwoord te geven op de vraag ‘waarom’, maar misschien om een literair en theatraal tegenwicht te bieden aan de kracht van verwoesting en de ideologie van destructie. Omdat hoop wellicht de enige troost biedt in een zinloze woestenij.

Het waren vijf unieke, spannende avonden. Vlaams Recensent Filip Tielens noemde De Extremisten in zijn eindejaarslijstje “Uberspannend”.

Periode 3 t/m 7 augustus 2015
Locatie Vrijstaat O, Oostende (B) op Theater aan Zee

 • Concept & Regie
  Greg Nottrot
 • Concept & Tekst
  Jibbe Willems
 • Tekst
  Fikry el Azzouzi
 • Vaste Acteur
  Mark Kraan
 • Muziek
  Frank van Kasteren, Wilko Sterke
 • Posterontwerp
  Greg Nottrot
 • MET DANK AAN
  Deze voorstelling was een co-productie met Theater aan Zee en Vrijstaat O