‘I would give myself an A+.’ Donald Trump

Polls, polarisatie, racisme, narcisme, idealisme, klimaatontkenning, armoede, identiteitspolitiek… De Chaos van 2020 is een voorstelling over Amerika. Want lastige kwesties en pijnlijke gebeurtenissen gebeuren vooral aan de andere kant van de Atlantische Oceaan, toch?

Tegenstellingen laaien in 2020 hoger op dan ooit. Wereldwijde protesten tegen racisme, machtsverschuiving op het wereldtoneel door corona, complottheorieën en een nog schrijnendere kloof tussen arm en rijk. Hoe moeten we verder? Wie moet dit beter maken? De nieuwe president van Amerika?

Door wiens ogen kijk je naar de wereld en de mensen om je heen? En wat doet perspectief met je? Ben je voor of tegen, zwart of wit, oud of jong, woke of not woke? De chaos van 2020 is een theatrale & muzikale mindf*ck over dát wat nú besproken moet worden. Wat dat is? Dat hangt af van hoe je ernaar kijkt.

Niet in première

Met De Chaos van 2020 was het NUT van plan de allereerste theatervoorstelling ooit te maken die op drie plekken tegelijk speelt. Een waanzinnige manier om te spelen met de rol van perspectief. Helaas is de voorstelling vanwege Corona nooit in première gegaan.

Wat we wel deden

We maakten een epische online roadtrip door de Verenigde Staten van Amerika. In vier dagen spraken acteurs en makers Yootha, Robin, Greg en Viktor ruim 40 inwoners van de VS. Redacteur Erwin Maas wist via diverse kanalen een prachtige samenstelling van gesprekspartners bijeen te brengen. In onze studio bouwden we een interview-ruimte waarin we visueel door the States konden reizen; van motelkamer tot highway. De makers ontwikkelden een format voor de interviews met steeds een zet van 14 standaardvragen, zoals o.a.: ‘who do you identify as?’, ‘what do you believe to be quintessantially American?, ‘who will you vote for?’. Van al deze Zoom-interviews maakten we opnames en gebruikten we beelden in de voorstelling. Zo konden we op het grote scherm dat het decor vormde al deze geïnterviewden tonen en een collage maken van de diverse antwoorden op steeds dezelfde vragen.

 • De Chaos van 2020 is een samenwerking met Podium Hoge Woerd
 • Makers en spelers
  Viktor Griffioen, Greg Nottrot, Robin Virginie, Yootha Wong-Loi-Sing
 • Eindregie
  Roeland Hofman
 • Dramaturgie
  Jannet van Lange
 • Licht en toneelbeeld
  Uri Rapaport
 • Geluid en livestream
  Thierry Wilders
 • Illustratie
  Ruben Oppenheimer
 • Scènefoto's
  Bart Grietens
 • SUBSIDIËNTEN
  Fonds Podiumkunsten, Gemeente Utrecht, Fonds21, BankGiro Loterijfonds