Een goed begin is het halve werk. Hoe begin je het schooljaar beter dan met een kunstproject voor de hele school!? 560 leerlingen van Academie tien namen op 2 en 3 september 2021 deel aan het kunstproject Nooit meer naar school. Een project over de toekomst van werk, met robots als docenten en alle ruimte voor de jongeren om zelf iets te creëren.

Academie tien

Academie tien streeft naar onderwijs dat verwondering oproept bij haar leerlingen. Ze bieden innovatief, vakoverstijgend onderwijs dat steeds volop in ontwikkeling is. De school verhuist eind 2022 naar een spiksplinternieuw gebouw aan het culturele en innovatieve Berlijnplein in Utrecht Leidsche Rijn en wil zich verbinden aan de wijk. Veel van de scholieren van Academie tien komen vanuit hun thuissituatie weinig in aanraking met kunst en cultuur. Met het grootschalige kunstproject Nooit meer naar school geven de samenwerkende instellingen een grote culturele impuls.

“Het was een wilde ervaring. Waarin we met 560 jongeren na hebben gedacht over de toekomst en hier vorm aan hebben gegeven in verschillende kunstuitingen door alle hoeken van de school. En ver daarbuiten.”
- Jordy Roeten

Het NUT & Podium Hoge Woerd > Theater-superkrachten in Utrecht Leidsche Rijn

‘Verbeter de wereld, begin bij je buurt’: onder dat motto zetten Podium Hoge Woerd en het NUT zich samen in voor theater voor iedereen. Sinds het najaar van 2020 werken de instellingen aan het leren kennen en betrekken van bewoners uit Utrecht Leidsche Rijn die niet of nauwelijks naar theater gaan. De twee nieuwsgierige theaterbrengers van de nieuwe stad dragen er samen zorg voor dat een diverse en inclusieve dwarsdoorsnede van de wijk wordt bereikt en betrokken bij al het moois dat ze te bieden hebben. Dit is mogelijk met steun uit een speciale regeling van het Fonds Podiumkunsten. Met Nooit meer naar school bereiken de instellingen op een intensieve en participatieve manier veel jongeren die normaal geen cultureel uitgaanspatroon hebben. Het project maakt deel uit van een groter programma van ontmoetingen met nieuw publiek.

 • Een samenwerking van
  Academie tien, het NUT, Podium Hoge Woerd
 • Projectleider
  Jordy Roeten
 • Docenten
  Tushar Changoer, David Verschoor, Manon Poort, Marieke Braaksma, Triwish Hanoeman, Elise Modderkolk, Sjoerd Vrins, Bjorn Romy, Jesse van Delft, Dolf van Langelaar
 • Academie tien
  Loes de Broer
 • Met dank aan
  Fonds Podiumkunsten