Wiens schuld is iemands schuld?
Andersmans Schuld is een schaduwproject van beeldmaker Mart Veldhuis en het NUT. Zowel Mart als het NUT doken eerder al diep in het thema: heel 2023 staat voor het gezelschap in het teken van ‘de toekomst van geld’ en het afstuderen van Mart was het project ‘Eigen Schuld’. Hierin verbeelde Mart zijn worsteling met zijn studieschuld in een enorm wandtapijt en verkocht het kunstwerk voor precies het bedrag van zijn schuld. Door de verkoop van het werk is hij schuldenvrij.
Doel van het project
Het doel van het project is om de wereld van schuld zichtbaar te maken doormiddel van artistiek onderzoek. Het resultaat is een expositie op het Berlijnplein waar publiek inzicht krijgt in de wereld van schuld door geïllustreerde persoonlijke verhalen te tonen van mensen die verkeren in de wereld van schuld. Dit zijn mensen met een schuld, een schuldverhaal of mensen die werken in de wereld van schuld.
Kunstenaars
Mart Veldhuis
Mart Veldhuis (1991) studeerde illustratie aan de hogeschool voor de kunsten Utrecht. Veldhuis is een beeldmaker die vanuit zijn eigen interesses, beleving en omgeving te werk gaat. Als illustrator is hij in staat om persoonlijke en maatschappelijke aspecten van het leven te vertolken naar beeld.
Elène Zuidmeer (Info volgt nog)

Het NUT en de toekomst van geld
Greg Nottrot maakte en speelde in de zomervoorstelling Goed Goud Geld. Greg wil hierin de wereld redden. Er moet een einde komen aan ongelijkheid en armoede. De rijkste 10 procent van Nederland bezit ruim anderhalf keer zoveel als de rest van het hele land samen! Steeds meer zien we onze bankrekening als het scorebord van ons leven. Greg stelt het aan de kaak. Maar: daarvoor is geld nodig.
In de voorstelling bespreekt Greg verschillende niveaus van kapitaal. Op volgorde; minder dan genoeg, net genoeg, genoeg, meer dan genoeg en rijk. Waar de voorstelling Goed Goud Geld zich richt op het hoogste kapitaalniveau; het overtollig kapitaal, richt andermans schuld zich op de laagste groep: Negatief kapitaal.
Partners
Buurtwerkkamer Hart voor Leidsche Rijn
Buurtwerkkamer Leidsche Rijn is een ruimte op het Berlijnplein waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Het draait om het activeren van bewoners, met name diegenen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. In gesprekken met Beatriz Escalona Santana zal de samenwerking voor dit project bestaan uit het zoeken, activeren en begeleiden van de deelnemers die hun schuldverhaal willen delen. Hiermee vertegenwoordigd de buurtwerkkamer de deelnemers met negatief kapitaal.
Raum
Raum is expert in creatieve placemaking en betrekt sinds 2016 creatieven en buurtbewoners bij het Berlijnplein. Door het jaar heen organiseert Raum programma’s en evenementen. Dat doet Raum altijd samen met bewoners, kunstenaars, ontwerpers en organisaties.
Armoede coalitie Utrecht
De Armoede coalitie Utrecht bundelt de krachten van grote organisaties, kleinschalige initiatieven, hulp- en dienstverleners, belangenbehartigers en ervaringsdeskundigen. Doel is de positie van financieel minder draagkrachtigen te verbeteren en sociale uitsluiting tegen te gaan. Armoede coalitie Utrecht is als kennis- en netwerkpartner betrokken bij het project.